Lego tårta till Teodor!




En "liten" tårta till min lillebror som fyller 5 år idag!
Flerfärgad(ljus)botten
Hallonmousse
Dumlefluff
Spacklad med ljuschokladsmörkräm ( på osaltatsmör, philadelphiaost och ljuschoklad)
Täckt och dekorerad med sp

Vart inte alls nöjd men den va god iaf :) jag är ju sällan nöjd!

10 cm hög vart den utan legogubben ;) Härligt! Haha

regnbågstårtsbotten (eller en färgglad sådan iaf)


Börja med att göra smeten till en tårtbotten, (jag använder mig av 3 lika receptet på 6 ägg här)
Sen dela upp i olika skålar och färga med hushållsfärg eller pastafärg.


Häll upp i formen!

Sen tog jag skaftet på en sked och blandade om, eller jag drog från ytterkant in mot mitten där jag snurrade till lite granna!

Så här härlig såg den ut när den kom ut ur ugnen!

Kommer uppdatera med hur den ser ut på insidan när jag delat den!
Även hur det ser ut inne i den när den är fylld och klar ;)


Så här såg den då ut när jag delade den, inte alls tillfredställande MEN då får man göra bättre nästa gång ;) Ska beställa hem mer pasta färg så det blir någon ordning på det hela :)

Morotskaka!



Ingredienser

  • 3 st (ca 200 g) morötter
  • 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel o eller hasselnötkärnor
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker o eller råsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl matolja

Glasyr

  • 100 g philadelphiaost naturell
  • 0,5-1 dl florsocker
  • ev. 1 tsk pressad citron eller pressad lime

Gör så här:

Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

Skala morötterna. Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln.
Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.

Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.

Häll ner oljan i smeten.

Ta fram en bunke och blanda kanel, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.

Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.

Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.

Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.


(vet inte vart jag hittade receptet, men i någon blogg eller på något receptställe typ recept.nu eller liknande)

Och jag måste säga att det vart riktigt gott! ^^

3 lika tårtbottensrecept


Börja med att sätta ugnen på 175 grader,ta sedan fram 3 lika stora glas.
Sen knäcker du så många ägg som du ska ha i ett glas, lika mycket socker i det andra glaset och i det tredje mäter du upp lika delar potatismjöl och vetemjöl, även bakpulver ska med i det 3dje glaset + eventuell smaksättning.

Bakpulver:
1 tsk till 2-3 ägg
1,5 tsk till 4-5 ägg
2 tsk till 6 ägg

Vispa ägg och socker så det blir pösigt och vitt, sikta i mjölblandningen (jag brukar blanda allt i en liten skål på sidan om och ha i siktaren sen) medans du vänder ner allt försiktigt.
Häll upp i en form i lagom storlek till mängden ägg.



20 minuter för 2 ägg
30 minuter för 3-4 ägg
40 minuter för 5-6 ägg

Längst ner i ugnen!
När kakan verkar klar, kolla med en provsticka (tändsticka eller liknande om man inte har en provsticka) den ska vara torr när kakan är klar!

Ta ur kakan och låt svalna något i formen innan du stjälper upp den på ett galler för att svalna riktigt!



Man kan även smaksätta kakan med:

Rivet skal och saft från citron/apelsin/lime
Kakao (byt ut ca 1/4 av mjölet mot kakao)
Vanilj
Någon smakessens



Receptet har jag fått ifrån LindaRunn som hämtat sitt från Tove!

Vit choklad fluff

180 gr vit choklad
3 dl grädde

Gör så här!
Hacka chokladen i små bitar och lägg i grädden i en kastrull och värm upp så att dom smälter, det är viktigt att det INTE kokar.
Ställ sedan att svalna (jag låter den stå framme en stund sen ställer jag in den i kylen i en skål täckt med plastfolie över natten) men minst 6 timmar i kylen!
När den stått och svalnat, tag fram och vispa till en härlig krämig fluff och fyll tårtan!

After eight fluff

150 gr After eight
3 dl grädde

Gör så här!
Lägg after eight bitarna i grädden i en kastrull och värm upp så att dom smälter, det är viktigt att det INTE kokar. Börjar det koka är det förstört!
Ställ sedan att svalna jag låter den stå framme en stund sen ställer jag in den i kylen i en skål täckt med plastfolie över natten) men minst 6 timmar i kylen!
När den stått och svalnat, tag fram och vispa till en härlig krämig fluff och fyll tårtan!

Hallonmousse/blåbärsmousse


2 teskedar gelatinpulver
2 matskedar kallt vatten
225 g hallon (eller blåbär)
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde

Gör så här!


  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter.
  3. Mosa hallonen mot kanten så att de släpper ifrån sig så mycket saft som möjligt.
  4. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Pressa ut så mycket saft som möjligt och tänk på att det alltid blir en hel del saft på undersidan av silen.
  5. Krama ur vattnet ur geltinbladen och blanda ner dem i hallonsåsen.
  6. Rör tills gelatinet har smält och låt såsen svalna. Om man har bråttom kan man ställa såsen i kylskåpet men passa så att den inte stelnar helt.

Jag har bara testat att göra på hallon och blåbär, men tror nog det går att göra med vilket fryst bär som helst, hoppas på att få testa att göra jordgubbsmousse snart! Då kommer det även ett recept på det!

Efter att ha...

Gjort Tomas tårtor kommer jag nog ALDRIG frivilligt att använda grädde istället för smörkräm eller liknande!

Tomas tårtor!


Innehåller ljusabottnar, päronmousse och inlagde päron i små bitar och after eight fluff!
Spacklad med grädde. Täckt och dekorerad med Sp!

Ljusabottnar, vitchokladfluff och bläbärsmousse med hela blåbär i botten!
Spacklad med grädde. Täckt och dekorerad med Sp!

Päronmousse


Päronmousse
2 dl päronkräm
7 msk snabbmarsanpulver
2 dl vispgrädde
(ev. päronessens, ca 20 droppar)
grön färg (karamell- eller pastafärg)

Blanda päronkrämen med marsanpulvret och den eventuella päronessensen.
Vispa grädden hårt o vänd ner päronblandningen.

(jag hade ingen päronessens så jag använde kiviks måltidsdryck några droppar använde även kiviks päronkräm)