Att göra en prinsess/prinskrona!

Börja med en liten bit sp, anpassad självklart efter hur stor krona du tänkt göra!
Jag tänker visa en enkel variant då du använder en kantutstickare som "toppar" på kronan!
Ni ser det jag använt till hjälp, en bit sp, en kavel, utstickaren och ett vinglas,  lite florsocker så det inte fastnar!

Kavla ut sp! Se till så att den inte sitter fast i underlaget!

Tryck ut och skär till kronan!

Fäst ändarna vid varandra (jag använde lite vatten och tröck lätt ihop dom)
Lägg på glaset så att det torkar ihop!
(jag lät mitt torka över natten)

Sätt på tårtan med övrig dekoration :)

Fylla täcka och dekorera en tårta :)


Börja med att lägga upp en botten på ett fat, och fyll med första fyllningen

Här är det hallonmousse och ett lager till med botten!

På med nästa lager fyllning och ett till lager botten ( tror det kan vara dumlefluff här)

Nu är tårtan fylld med och alla lager botten är på!

Bre på ett lager med smörkräm längst upp (vit chokladsmörkräm)

Smeta på runt om och släta till så den blir som du vill ha den!

Kavla ut sockerpastan (eller marsipanen eller vad det än är du har) och lägg över tårtan!
Släta till med handen och en smoother om du har en!

Skär bort överflödig sp (eller vad du har använt) och dekorera tårtan med det du vill ha på :)

(kommer en bättre How to! om dekorering nästa gång jag gjort en tårta så jag kan visa hur lite mer allt eftersom det kommer på ;) )

Hoppas det varit lite till hjälp, ska försöka fixa mer bilder på när man fixar till spn slät och fin men behövs ju göras en till tårta då snart ;)

kladdkaka!


Ett enkelt recept på kladdkaka som är klar på 30 minuter. Denna kladdkaka passar både som efterrätt på vardagen eller vid speciella tillfällen - då gärna med siktat florsocker och grädde till!

  • 6-8 bitar
  • ca 30 min

Ingredienser:
  • • 2 dl vetemjöl
  • • 3 dl socker
  • • 3 msk kakao
  • • 1 msk vaniljsocker
  • • 1 dl flytande margarin
  • • 2 ägg

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker med elvisp till blandningen blir pösig. Rör samman vetemjöl, kakao och vaniljsocker och blanda i. tillsätt sedan det flytande margarinet och vispa samman till en jämn smet. Om du istället använder dig av fast margarin eller smör så går det bra att smälta på spisen eller i en skål i micron på full effekt i 1-2 minuter. Tänk på att låta det svalna innan du blandar i det i kladdkakan. Häll smeten i en lämplig form och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Det går även bra att grädda kakan i microvågsugn i ca 700 Watt i 6-8 minuter.


Serverades med vaniljglass och varma hallon!
Behöver nog inte berätta hur gott det va ;)

Isaks 1 års tårtor


4 lager ljusbotten
mosade hallon
hallonmousse
riesenfluff
täckt och dekorerad med grädde och choklad och pyntgele


3 lager ljusbotten
blåbärsmousse
vitchokladmousse
täckt och dekorerad med grädde och strössel och pyntgele

Sockerpasta

När jag gör sockerpasta använder jag det här receptet, för det är det enda jag testat hittills!
Men jag har en tanke på att testa något av dom andra som finns ute!


Ingredienser

1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1½ dl vit sirap
1 msk olja
(Ibland 1 tsk vaniljarom)
ca 17 dl florsocker

Gör så här
  1. Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med vatten.
  2. När gelatinet har löst sig helt i vattnet häller du i oljan och sirapen.
  3. Häll upp florsockret i en stor skål och häll sedan i vätskeblandningen (och eventuellt vaniljarom).
  4. Blanda sedan för hand (OBS ej elvisp) tills blandningen är någolunda fast.
  5. Ta upp den ur bunken och knåda tills den är slät och fin.
  6. Är den fortfarande för kladdig så tillsätt lite florsocker. Tänk dock på att det är bättre om den är lite för kladdig än för torr. Skulle den bli för torr så är den svår att arbeta med.
  7. När degen känns bra så virar du in den ordentligt i plastfolie och förvara den i en lufttät burk.

Den färdiga sockerpastan ska förvaras i rumstemperatur och gärna mörkt
(då solljus lätt bleker den om du har färgat den).
Förvarar du den på detta sätt så håller den minst en månad.