Jordgubbsmousse


2 gelatinblad
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Jordgubbsmousse:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.

Cam(illa)kladdkaka ;)


2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao (lite wild and crazy: anv oboy)
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
1 dl smält smör *ca 90 g

ugnen på 200
rör ihop allt
grädda 10 - 15 min
njut

(ännu ett recept jag ska testa någon gång framöver, är bra att lägga ut dom på engång, så får jag testa dom efter hand)

Thomaslimpa

Sätt ugnen på 175°.
Smält 125 g smör eller margarin och låt svalna, smula 1 paket blå jäst och 1 paket röd jäst, slamma i 1 liter fingervarmt vatten.
Häll i 1 påse brödkryddor och ett paket brunt farinsocker.
Häll i smöret.
Blanda sedan i i paket (2 kg) rågsikt.
(Antingen kan man jäsa efter man gjort bullarna eller före.(Helene tycker det är lättare att jäsa bullarna)
Grädda bullarna i ca 15-20 minuter.

Limemousse


2 lime
250 g kesella
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
2 tks gelatinpulver


Riv och pressa limen, blanda sedan i gelatinet (läs på förpackningen hur du skall göra) Rör samman den med kesella och socker och blanda noga. Vispa grädden och blanda ner den. låt stelna i kylen nån timme.

Kiwimos (mousse)

Kiwis
Marsanpulver

Mosa ihop kiwisarna och blanda i marsanpulvret.
klart

(tänker prova blanda med grädde någon dag också, kommer ett bättre recept när jag testat mig fram klart)

Mina tårtor!


En till synes traditionell gräddtårta med jordgubbar på!

Men innuti fanns två sorters botten och jordgubbsmousse och rabarbermousse!
Och det va det absolut godaste jag ätit.
(jag älskar rabarber och jordgubbar så vad kan ha varit mer passande åt mig?)


Chokladtårta, fylld med Kiwimousse (mos) och glasskräm med lite grädde uppepå!

Grattis till mig på 25 årsdagen!


Fikat (saknas dock bullarna)

Rabarbermousse

250 g skalade och tärnade rabarber
1 dl vatten
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min.
Koka upp rabarber, vatten och socker och låt koka i 5-10 min tills rabarbern mjuknat helt.
Tag av ifrån plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen och vaniljsockret.
Låt kallna i kylskåp. Vipsa grädde rätt så hårt.
Blanda ihop alltsammans.

Banankaka ala Jimmy!

Ingredienser
  • 6-7 bananer (eller som Jimmy sa: en jääävla massa bananer)
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g smör
  • ...1½ mjölk
  • 4½ vetemjöl
  • 2½ tsk bakpulver
  • kardemumma, kanel, socker
Så gör du!
  • Vispa ägg och socker.
  • Koka upp smör och mjölk. Ställ åt sidan.
  • Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det i äggvispet.
  • Rör till sist ner mjölk-smöret.
  • Blanda i mosade bananer och kardemumma efter smak och häll i en smord och bröad liten långpanna, 25x35 cm.
  • Strö över socker och kanel.
  • Grädda i 200 grader ca 35 minuter. NJUT!

(receptet är ärligt stulet från facebook ur en diskussion mellan Camilla och Moa och känns som ett måste att testa när tillfälle ges, men för att komma ihåg den la jag ut receptet iaf)

Svärfar och svärmorsmor 157 år! (62 och 95)


Det blev tre gräddtårtor med jordgubbar på!
2 st innehöll
Ljusabottnar
Limemousse
jordgubbsmousse
Grädde och jordgubbar

1 innehöll
Ljusabottnar (köpta :( )
Lys melkfluff
Skumbananfluff
Grädde och jordgubbar (även 4 skumbananer men det blev aldrig någon bild tagen på den)
Den va till svärfar för det är hans favoritgodisar ;) Skulle ha haft lakritsfiskar med men det glömde jag i all hast :P

Glasskräm


2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm, ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna. Vispa grädden. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.

Är en mycket god fyllning till barntårtor, även att ha som topping på muffins!

Mörkchokladfluff

180 g mörk choklad
3 dl grädde

Gör så här!
Hacka chokladen i små bitar och lägg i grädden i en kastrull och värm upp så att dom smälter, det är viktigt att det INTE kokar.
Ställ sedan att svalna (jag låter den stå framme en stund sen ställer jag in den i kylen i en skål täckt med plastfolie över natten) men minst 6 timmar i kylen!
När den stått och svalnat, tag fram och vispa till en härlig krämig fluff och fyll tårtan!

Daimfluff

180 g krossad daim
3 dl grädde

Gör så här!
  • Hacka daimen i små bitar och lägg i grädden i en kastrull och värm upp så att dom smälter, det är viktigt att det INTE kokar.
  • Ställ sedan att svalna (jag låter den stå framme en stund sen ställer jag in den i kylen i en skål täckt med plastfolie över natten) men minst 6 timmar i kylen!
  • När den stått och svalnat, tag fram och vispa till en härlig krämig fluff och fyll tårtan!

Apelsinmousse!

3 dl grädde
3 msk strösocker
4-5 msk koncentrerad apelsinjucie
2 äggvitor

vispa äggvitorna till hårt skum
vispa grädden till hälften & blanda i socker & jucie fortsätt vispa grädden hårt.
blanda försiktigt ner äggvitan i grädden
låt stå i kylen ca 2 timmar.


(ett tips är att INTE köpa icas egen apelsinjouce konsentrat, utan att köpa JO eller annat "finare" märke, då blir moussen godare och lite sötare och inte så besk)

Hallon/mango/vitchoklad/kokos smulpaj


Otroligt god paj vart det! Dock hade jag velat ha mer frukt och bär i men det är jag det ;)


(recept kommer)

Provsmakningstårtor inför bröllop i augusti!


Bakre tårtan innehöll:
Ljusbotten
hallonsylt
glasskräm
grädde
täckt med vit marsipan (köpt på maxi därav att den inte vart så fin)

Främre högra tårtan innehöll:
ljusbotten
daimfluff
saltlakritsskallarfluff
spacklad med vitchokladsmörkräm
täckt med sp

Främre vänstra tårtan innehöll:
Ljusbotten
mörkchokladfluff (55%)
apselsinmousse
spacklad med vitchokladsmörkräm
täckt med sp

Samtliga är dekorerade med sp (det lilla som blev, med tanke på att det va mellan 29 och 3 grader varmt i köket hela dagen så va det ett äventyr)

Miltons tågtårta!


Miltons tågtorta!
Innehöll
ljusabottnar
hallonmousse
dumlefluff
ljuschokladsmörkräm
sockerpasta