Citronkladdkaka

1 st      citron
150 gram      smör
2 st      ägg
2,5 dl      strösocker
1 tsk      vaniljsocker
1,5 dl      vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en form, ca 20 cm. Smält smör och låt svalna.
2. Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.
3. Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.

Äppelkaka

Ingredienser:
Sockerkaka:

100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1.5 dl mjölk

Fyllning:

2-3 st äpplen
2 msk strösocker
0.5 msk kanel

springform ca 22 cm i diameter



Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

Kladdkaka med mini marsmallows

2 ägg
2½ dl strösocker

3 msk kakao
1,25 dl vetemjöl
125g flytande margarin.

minimarsmallows, ca 2 dl.

Blanda ägg och strösocker poröst.
Blanda sedan i kakao,vetemjöl och magarin till en slät smet.
Häll i mini marsmallowsen.

Fyll en form (ca 22-24 cm) och grädda i ugnen 175 grader i ca 30 min.

(Receptet hittade jag --->här<---)

Black and White kladdkaka (med hallon)

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 ägg
2 dl mjöl

Glasyren:

1 dl grädde
50 g smör
300 g vit choklad (tex. Fazers vita)
Ev. 2 dl hackad eller hyvlad mandel (rostade eller råa) jag bytte ut det mot ett lager mosade hallon.
 

Gör så här

Smält smöret och rör i sockret, låt smälta ihop.
Blanda i de torra ingredienserna. Rör ner ett ägg i taget. Häll över smeten i bröad form med löstagbara kanter.

(Jag har en rund form ca 20 cm i diameter. Men har fått kommentarer om att någon dubblerar receptet och tar större form.)

Grädda i 20 minuter i 185 grader.
Ställ formen att svalna utan kant.

Glasyren:
Koka upp grädde och smör under omrörning.
Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen så den smälter.
Sätt på kakformskanten som nu är oljad med rapsolja ex. så släpper kakan lättare.

Häll smeten över kakan.
Ställ kakan i kylen så att överdraget stelnar. Det räcker med 2 timmar så är den stel.


Servera gärna med vispad grädde.
 

 
Receptet kommer från matklubben

Marshmallowsbrownies med chokladkrisp

Browniebotten
200 g mörk choklad
100 g smör
3 1/2 dl socker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
 
1 påse minimarshmallows (ca 280g)
 
Chokladkrisp
200 g mörk choklad el mjölkchoklad
100 g smör
7-8 dl rice krispies
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °.
Smält chokladen över vattenbad.
Lägg i smöret och låt det smälta tillsammans med chokladen.
Häll blandningen i en bunke och tillsätt sockret.
Låt blandningen svalna lite och tillsätt sedan ett ägg åt gången.
Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och salt.
Rör ihop med en slickepott. Bred ut smeten i en form, ca 20*30 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 min.
Ta ut kakan och sprid ut minimarshmallows över den. Grädda kakan ytterligare 5 min.
Låt kakan svalna på ett galler.
 
Chokladkrisp
Smält chokladen och smöret över vatten bad.
Blanda i rice krispies och rör om.
Bredblandningen jämt över kakan.
 
Låt kakan stå övertäckt i kylskåp någon timme, för att lättare skära fina bitar.
 

(Jag hade inte tillräckligt med minimarshmallows så jag klippte vanliga och blandade)

Receptet är hämtat ur Hembakat nr 5 2012